Oto mój przepis:
Składniki na ciasto muffinkowe
(składniki suche)
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 torebka cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
(składniki mokre)
100 g margaryny,
2 jajka,
1 szklanka mleka.
Dodatkowo : budyń i wykonanie go wedle zaleceń z opakowania. Rada wyczytana z budyniu :
'aby mleko się nie przypaliło, przed wlaniem mleka do garnka, przepłucz dno garnka zimną wodą'
(to naprawdę działa!), tabliczka czekolady.
Przepis
Krok pierwszy, w którym gotujemy budyń (który wspólnie z czekoladą będzie naszym wypełnieniem muffinki) i rozpuszczamy margarynę w mikrofalówce. Budyń i margarynę studzimy.
Krok drugi, w którym mieszamy wszystkie składniki suche i mokre, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Krok trzeci, w którym uzupełniamy papilotki masą wykonaną w kroku drugim i pierwszym. Na dno wlewamy masę muffinkową, następnie wlewamy budyń i kładziemy czekoladkę, na koniec budyń i czekoladę polewamy masą muffinkową.
Krok czwarty, w którym wkładamy surowe muffinki do nagrzanego na około 200st piekarnika. I czekamy około 20-25 minut.
Krok piąty, w którym albo : jemy gotowe muffinki albo je dekorujemy :)
Smacznego !
Uwiebiam muffinki :):):)
OdpowiedzUsuńmega opadnięte:P
OdpowiedzUsuńJakieś wklęsłe są, ale na pewno pyszne :) S.
OdpowiedzUsuń