Deser podałam gościom obecnym na urodzinach Męża.
Lista zakupów:
trzy galaretki,
wybrane trzy rodzaje owoców,
(uwaga - świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki)
ciastka,
bita śmietana
Jak zrobić?
Warstwa pierwsza.
Galaretkę sporządzamy według przepisu na opakowaniu, wystudzamy, ale nie czekamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Wrzucamy, pokrojone w kostkę owoce na spód szklanki (w moim przypadku były to gruszki) i wlewamy trochę galaretki. Wkładamy ciastko (ja kupiłam Pryncypałki z Biedronki) i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Warstwa druga.
Galaretkę sporządzamy według przepisu na opakowaniu, wystudzamy, ale nie czekamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Sprawdzamy czy warstwa pierwsza porządnie stężała! Jest do szalenie ważne, bo inaczej nasze galaretki się zmieszają!
Wrzucamy, pokrojone w kostkę owoce do szklanki (w moim przypadku były to truskawki) i wlewamy trochę galaretki. Wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Warstwa trzecia.
Galaretkę sporządzamy według przepisu na opakowaniu, wystudzamy, ale nie czekamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Sprawdzamy czy warstwa druga porządnie stężała! Jest do szalenie ważne, bo inaczej nasze galaretki się zmieszają!
Wrzucamy, pokrojone w kostkę owoce do szklanki (w moim przypadku były to brzoskwinie z puszki) i wlewamy trochę galaretki. Wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Do dekoracji użyłam paru plastrów kiwi oraz bitej śmietany, które nałożyłam na gotowy deser chwilę przed podaniem.
smacznego!
Wygląda smakowicie i tak samo pewnie smakuje ^^
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) Ja galaretkę mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację :)
OdpowiedzUsuńFajne i orzeźwiające... na lato w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńMmmm pysznie wygląda :) Mój tata robi często podobny deser :)
OdpowiedzUsuńpogoda za oknem bardziej jesienna niz letnia wiec takimi kolorowymi galaretkami moze przywolasz lato do nas z powtorem
OdpowiedzUsuń