Uwielbiam oglądać wszelkie programy kulinarne, tym razem inspiracją okazał się Turniej Kulinarnych Wypieków. W jednym z odcinków na tapecie była tarta z kremem Patissier. Znalezienie przepisu łatwe nie było, ale się udało.
Tartę zaserwowałam podczas imprezy z okazji pierwszej rocznicy ślubu.
Lista zakupów:
mąka,
margaryna,
jaja,
cukier,
cukier wanilinowy,
mleko,
masło,
owoce do dekoracji
Jak zrobić?
Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Odmierzamy 300g mąki, 200g margaryny, 100g cukru i wbijamy jedno jajko. Zagniatamy. Wkładamy w blachę i wstawiamy do lodówki na około pól godziny.
Gdy ciasto się schłodzi wstawiamy je do piekarnika i w temperaturze około 180 stopni pieczemy około 15-20 minut.
4 żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru. Dodajemy 1/4 szklankę mąki i mieszamy.
2 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy 2 torebki cukru wanilinowego (w oryginalnym przepisie należy użyć pół laski wanilii) i gotujemy. Mleko ściągamy z palnika.
Do zagrzanego mleka powoli przekładamy utarte żółtka z mąką i porządnie mieszamy.
Gotowy krem kładziemy z powrotem na palnik i podgrzewamy aż nasza masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy łyżkę masła.
Gdy ciasto i krem przestygną, kładziemy krem na ciasto i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Mniam! Jak to cudnie wygląda... i na pewno jeszcze lepiej smakuje... :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię oglądać programy kulinarne, ale podczas nich zawsze ślinka mi cieknie. Szczególnie mimo wszystko lubię oglądać Masterchefa ale zagraniczne wydania... :)
Bardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńslicznie to wyglada
OdpowiedzUsuńszkoda ze ja jakos nie mam weny tworczej ostatnio i wole dania ktore mozna wrzucic do mikrofalowki i miec je zrobione w trzy minuty