hhh

Loading...

poniedziałek, 7 stycznia 2013

christmas muffins

Hej, znów bawiłam się z muffinkami, tym razem w świątecznej wersji. 

Oto mój przepis: 

Składniki na ciasto muffinkowe
(składniki suche)
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 torebka cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

(składniki mokre)
100 g margaryny,
2 jajka,
1 szklanka mleka.

Dodatkowo : budyń i wykonanie go wedle zaleceń z opakowania. Rada wyczytana z budyniu :
 'aby mleko się nie przypaliło, przed wlaniem mleka do garnka, przepłucz dno garnka zimną wodą'
(to naprawdę działa!), tabliczka czekolady.

Przepis

Krok pierwszy, w którym gotujemy budyń (który wspólnie z czekoladą będzie naszym wypełnieniem muffinki) i rozpuszczamy margarynę w mikrofalówce. Budyń i margarynę studzimy.

Krok drugi, w którym mieszamy wszystkie składniki suche i mokre, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Krok trzeci, w którym uzupełniamy papilotki masą wykonaną w kroku drugim i pierwszym. Na dno wlewamy masę muffinkową, następnie wlewamy budyń i kładziemy czekoladkę, na koniec budyń i czekoladę polewamy masą muffinkową.

Krok czwarty, w którym wkładamy surowe muffinki do nagrzanego na około 200st piekarnika. I czekamy około 20-25 minut.

Krok piąty, w którym albo : jemy gotowe muffinki albo je dekorujemy :)



Smacznego !

3 komentarze:

  1. Anonimowy8/1/13 23:55

    mega opadnięte:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakieś wklęsłe są, ale na pewno pyszne :) S.

    OdpowiedzUsuń

za wszystkie ciepłe i zimne słowa dziękuję.
zawsze odwiedzam Autorów komentarzy.

wulgaryzmów i obelg nie toleruję.

UWAGA : najczęściej na pytania odpisuję pod postem ;)